İBS ( İrritable Bağırsak Sendromu ) - Düşük FODMAP Diyeti

İBS ( İrritable Bağırsak Sendromu ) low fod map

İrritable bağırsak sendromu; açıklanamayan karın rahatsızlığı ve ağrı ile karakterize olan bağırsak hareketlerinde değişikliğe neden olan bir durumdur. Duygusal durum değişikliği ve strese bağlı olarak ishal, konstipasyon ( kabızlık ), şişkinlik ve defekasyon alışkanlığındaki değişiklikler ile seyreder.
Düşük seratonin seviyesinin konstipasyon, yüksek seratonin seviyesinin ise diyare ile ilişkili olabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur.

fodmop Mekanizması

Düşük FODMAP içerikli Diyet ;
Fermente oligosakkaritler, disaakkaritler, monosakkaritler ve polyollerin beslenmede azaltılması prensibine dayanmaktadır.

Yüksek FODMAP içeren besinler ozmotiktir ve bağırsağa su çekerler. Aşırı tüketilmesi sonucu ; sindirilememe veya emilememe gibi nedenlerden dolayı kalın bağırsağa geçen besinler, bakteriler tarafından fermente edilerek Kısa Zincirli Yağ Asitleri ( KZYA) oluştururlar. Bu fermantasyon sonrası ise gaz, karın ağrısı, kramp ve diyare gibi problemlere neden olur.

Düşük FODMAP Diyeti 3 aşamada yapılır.
Bunlar; elime etmek , yeniden yerleştirme ve koruma aşamalarıdır.
Bu nedenle İBS hastalarında 3-6 hafta süreyle yüksek FODMAP içeren besinler diyetten çıkarılır. İBS belirtileri azaldıkça besinler teker teker eklenir. Danışanın besinlere verdiği yanıta göre uygun beslenme planı oluşturulur.