Ebeveynler de Hata Yapar !

Yaşımız kaç olursa olsun hala anne ve babamızın bize öğrettiği beslenme alışkanlıklarını takip ediyoruz. Her yemek masasına oturuşumuzda annemizin sesi kulaklarımızda çınlıyorsa -ellerini yıkamadan sofraya oturmayın- o brokolinin hepsi bitecek- yemek yemeden dondurma yok- bu cümlelere hiç birimizin çok uzak olmadığını düşünüyorum. Peki anne ve babamızın besinlerle ilgili bildikleri gerçek mi, yoksa birer şehir efsanesi mi?

1. Yemekten önce abur cubur yok !

Eğer abur cuburlar sağlıklı ise neden olmasın. Tabi ki tüketilen atıştırmalıkların türü ve tüketildiği saat bizim için önemlidir. Doğru atıştırmalıklar seçilerek, ana öğünler arasında kan şekerimizi dengede tutmaya yardımcı olmaktadır. 100- 200 kalorilik sağlıklı atıştırmalıklar; meyve, yağlı tohumlar, süt, yoğurt veya yüksek lifli besinler tercih edilebilir.

2. Tabağındaki her şey bitecek.

Tabağınızdaki yemeği bitirmeden masadan kalkmanıza izin vermeyen bir aileniz var mıydı? Peki anneniz size hiç ' arkandan ağlar ama' dedi mi ?

Hepimize tabağımızdaki yemeğin bitmesi öğretildi, pek bu alışkanlılarınız hala devam ediyor mu? Vücudunuzdan gelen tokluk sinyallerini duyuyor musunuz? Yoksa tabağınızda hala yemek olduğu için mi tüketmeye devam ediyorsunuz.. Özellikle davetlerde yemeğe başlamadan önce menüyü inceleyerek seçimler yapabilir, gelen tabağı masanıza gelmeden gönderebilirsiniz. Dışarda yemek yerken, garsona porsiyon hakkında soru sorabilir, siparişinizi yarım porsiyon verebilir ya da gelen yemeği arkadaşınız ile paylaşarak daha da masumlaştırabilirsiniz.

3. Acele et, çabuk ye!

Okul servisine yetişebilmek için hızlı yemek yiyenlerde miydiniz? Eğer öyleyse hızlı yeme alışkanlıklarınız hala devam ediyor mu ? Bedeninizin açlık tokluk sinyallerini dinliyor musunuz?

Ne yazık ki beyinde tokluk sinyallerinin oluşabilmesi için 20 dakikalık süreye ihtiyaç vardır. Eğer çok hızlı yemek yeme alışkanlığını var ise, tüketmeniz gerekenden çok daha fazlasını tüketebilirsiniz. Ancak 20 dakika sonra ne kadar çok yediğinizin farkına varırsınız. Bu nedenle hızlı yeme alışkanlığını değiştirebilmek için, küçük tabak, kaşık veya çatal kullabilir, lokmanızı çiğnerken 20'ye kadar sayabilir, yemek yerken küçük molalar verebilirsiniz.

4. Uslu bir çocuk olursan sana çikolata alacağım!

Genelde evebeynler çocuklarına bir şey yaptırabilmek için ödüllendirme yoluna giderler. Ödüllendirmede çoğu zaman besin kullanılır. Sebze yemeyen bir çocuğa, ödül olarak dondurma sözü veren bir evebeyn, çocuğa sebzelerin cazip olmadığına dair bir mesaj gönderir. Bir besin ödülü yerine, bir sinema bileti, oyun parkı ya da alışverişe giderek ödüllendirme yapabilirsiniz.