Hastalıklarda Beslenme

İBS ( İrritable Bağırsak Sendromu ) - Düşük FODMAP Diyeti

İBS ( İrritable Bağırsak Sendromu ) low fod map

İrritable bağırsak sendromu; açıklanamayan karın rahatsızlığı ve ağrı ile karakterize olan bağırsak hareketlerinde değişikliğe neden olan bir durumdur. Duygusal durum değişikliği ve strese bağlı olarak ishal, konstipasyon ( kabızlık ), şişkinlik ve defekasyon alışkanlığındaki değişiklikler ile seyreder.
Düşük seratonin seviyesinin konstipasyon, yüksek seratonin seviyesinin ise diyare ile ilişkili olabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur.

Sebze ve Meyve tüketmek için 4 sağlıklı neden

16 1. LİF TÜKETİMİ İÇİN

Bitkisel kaynaklı yiyeceklerin insandaki sindirim enzimleri tarafından parçalanamayan kısımlarını posa (lif) olarak tanımlamaktayız. Yüksek lif içerikli diyet, kolesterolü düşürmeye , kabızlığı önlemeye yardımcı olmaktadır. Sadece bu değil, lif tüketimi doygunluğun sağlanmasında, böylece daha az yemek yiyerek kilo vermenize yardımcı olacaktır.

Kafein ne kadarı çok fazla ?

1Kafeinin faydaları olduğu kadar, tüketim fazlalığı sorun teşkil edebilir. Bu nedenle kafein tüketimini frenlemek için gerekli olan miktarı bilmeliyiz.

Eğer uyanmak ve güne devam etmek için sabah kahve tercih edenlerden iseniz yalnız değilsiniz. Kafein merkezi sinir sisteminin uyararak yorgunluğu hafifleterek, konsantrasyon ve odaklanmayı sağlayabilmektedir.

Tatlı Kriziyle Başa Çıkmanın Yolları

1Her şekerli atıştırmalık tüketiminden sonra biraz daha, biraz daha diyenlerdenseniz merak etmeyin yalnız değilsiniz. Protein ve yağ tüketimi olmadan sadece basit karbonhidratlardan zengin bir öğün, kısa süreli enerji desteği vererek, çok kısa sürede tekrar acıkmanıza neden olur.

Peki bu tatlı krizi ile nasıl başa çıkabilirim diye soranlara; işte bir kaç tavsiye.

Ebeveynler de Hata Yapar !

Yaşımız kaç olursa olsun hala anne ve babamızın bize öğrettiği beslenme alışkanlıklarını takip ediyoruz. Her yemek masasına oturuşumuzda annemizin sesi kulaklarımızda çınlıyorsa -ellerini yıkamadan sofraya oturmayın- o brokolinin hepsi bitecek- yemek yemeden dondurma yok- bu cümlelere hiç birimizin çok uzak olmadığını düşünüyorum. Peki anne ve babamızın besinlerle ilgili bildikleri gerçek mi, yoksa birer şehir efsanesi mi?